کشتی کردستان در طول حیات
طولانی خود شاهد ظهور پدیدههای فراوانی بوده است. کسانی که با عشق و علاقه و بدون هیچ چشمداشتی تنها در راه اعتلای کشتی تلاش کردهاند.
یکی از کسانی که نقش بارزی در پیشرفت ورزش کشتی استان کردستان داشت شادروان عباس خاکی است.
وی در سال ۱۳۲۲ در محله بهرزی باوهخان سقز چشم به جهان گشود و در سال ۱۳۳۷ زمانی که پانزدهمین بهار زندگی خود را سپری میکرد در باشگاه فرهنگیان این شهر تمرینات کشتی خود را زیر نظر ابراهیم آزمون، مربی وقت ورزش کشتی آغاز کرد.
خاکی از همان بدو شروع فعالیت در ورزش کشتی به دلیل علاقه و عشقی که به این ورزش داشت، پلههای ترقی را یکی پس از دیگری طی کرد و همواره در اندیشه تعالی این ورزش در استان کردستان و شهر سقز بود.
مرحوم خاکی به مدت ۵ سال در این مکان به تمرین ورزش کشتی پرداخت و سپس در سال ۱۳۴۲ به خدمت سربازی فراخوانده شد. وی در مدت خدمت ۲ ساله خود در شهر جلدیان به دلیل درایت و مهارتی که در ورزش کشتی داشت از سوی مسئولان ورزش محل خدمت خود به عنوان مربی انتخاب شد.
خاکی پس از اتمام خدمت سربازی در سال ۱۳۴۴ به استان کردستان و شهر سقز بازگشت و تمرینات خود را در این شهر مجددا دنبال کرد و تا سال ۱۳۴۷ تمرینات ورزشی را زیر نظر سید صالح سیدالشهدایی ادامه داد.
سیدالشهدایی از مربیان دلسوز و ارزنده استان کردستان بود و زمانی که به استعداد و خلاقیت عباس خاکی پی برد، وی را به عنوان دستیار و کمک مربی کشتی سقز انتخاب کرد.
ویژگیهای بارز خاکی در رشته کشتی موجبات استخدام او در سال ۱۳۴۸ در تربیت بدنی سقز را به وجود آورد و از همان سال نیز مربیگری کشتی سقز به صورت رسمی به او واگذار شد.
تلاش و زحمت فراوان مرحوم خاکی و برخورداری وی از خلاقیت و تفکرات استثنائی نهفته در او همراه با فعالیت مداوم سایر ورزشکاران و کشتیگیران سقزی این شهر را در مدت کوتاهی به قطب کشتی کشور تبدیل کرد.
ثمره این اتفاق ظهور کشتیگیرانی مطرح در منطقه و کشور از این شهر چون عبدالله مرادخانی، محمد عابد سعیدی، مصطفی فرجی، ابراهیم پرستار، محمد و عبدالله چمن گلی بود.
عباس خاکی با نوآوری و تفکرات آیندهنگر خود پایههای کشتی نوجوانان را برای نخستین بار در سقز و ایران بنا نهاد و افتخارات کشتی فرنگی کردستان را باید مدیون او دانست.
وی در سال ۱۳۵۳ موفق به اخذ مدرک داوری کشتی شد و در چندین کلاس معتبر مربیگری کشتی زیر نظر مربیان داخلی و خارجی شرکت کرد و به اخذ مربیگری درجه یک نائل شد.
خاکی در سال ۵۷ به عنوان کمک مربی همراه با تیم ملی کشتی فرنگی ایران به مسابقات جام طیاریالاز ترکیه اعزام شد و در سال ۱۳۶۵ در سمت سرپرست تیم ملی کشتی فرنگی کشور، راهی رقابتهای جام پادوبنی به کشور ارمنستان شد.
وی در سال ۱۳۷۲ به پاس تلاش و زحمات صادقانه خود به کشور سوریه اعزام شد و در سال ۷۵ به عنوان سرپرست تیم ملی ایران به مسابقات بینالمللی کشتی فرنگی در کشور رومانی اعزام شد.
خاکی از سن ۴۰ سالگی به ریاست اداره تربیت بدنی سقز منصوب شد و به مدت شانزده سال تا سال ۱۳۷۸ این سمت را برعهده داشت و در این مدت منشأ خدمات ارزندهای به شهر سقز شد.
از جمله این خدمات میتوان به بازسازی ورزشگاه تختی و مجتمع ورزشی شهید کاظمی و احداث زمین چمن در هر دو ورزشگاه اشاره کرد.
عباس خاکی پس از سی سال خدمت صادقانه در سال ۱۳۸۰ به افتخار بازنشستگی نائل و با ورزش کشتی وداع کرد و سکان هدایت کشتی را به جوانترها سپرد.
این مربی دلسوز سرانجام پس از سالها تلاش در راه پیشرفت ورزش کردستان سال ۱۳۸۹ و در سن ۶۷ سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد.
یکی از دوستان او میگوید: خاکی شکوه و عظمت زندگی را درک کرده و زندگی را تلاش در راه زیبایی و به سوی هدف میدانست و در درون پاک خود استقامت، همدلی و خدمت را نهادینه کرده بود.
وی میگوید: مرحوم خاکی در ایفای خدمات انسانی، و ایجاد محیط سالم برای فعالیت ورزشکاران بویژه در ورزش کشتی از هیچ تلاشی کوتاهی نکرد.
آنچه مسلم است اینکه ورزش دوستان استان کردستان رشد و بالندگی کشتی سقز را مرهون و مدیون تلاش و جدیت عباس خاکی میدانند.