مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان که از سال ۲۰۰۵ ریاست اقلیم کردستان را بر عهده داشت روز ۲۹ اکتبر ۲۰۱۷ در نامه ای که برای پارلمان اقلیم کردستان فرستاد کناره گیری خود را از پست ریاست اقلیم کردستان اعلام کرد. این اتفاق در حالی روی داد که دولت فدرال عراق اصرار دارد علاوه بر کنترل دوباره بر مناطق مورد مناقشه و درخواست ابطال نتیجه رفراندوم، خواستار تسلط بر گذرگاه های مرزی عراق با کشورهای همسایه شده است. کناره گیری بارزانی از مقام ریاست اقلیم کردستان در رسانه های جهانی بازتاب زیادی داشت و به شکل های مختلف تفسیر شده است.
رویترز نوشت: بارزانی که ده ها سال با صبر و زکاوت توانست به کردها کمک کند خود را زیر سلطه و قساوت صدام حسین نجات دهند بعد از اشغال عراق توسط آمریکا از جمله شخصیت هایی بود که در ایحاد اقلیم خودمختار کردستان عراق نقش داشت. بارزانی در حالی استعفا داد که خیز وی برای استقلال نتیجه معکوس به همراه داشت.
به نوشته رویترز، استعفای مسعود بارزانی می تواند به آشتی میان دولت مرکزی عراق و اربیل که خصومت آنها بعد از برگزاری رفراندوم توازن قوا را در اقلیم کردستان تغییر داده کمک کند.
شبکه سی ان ان نیز نوشت: بارزانی در حال استعفا داد که پیامدهای سیاسی رفراندوم ۲۵ سپتامبر همچنان ادامه دارد و عملیات نظامی دولت عراق علیه قمار بارزانی بر سر استقلال ضربه ای مهلک زد. به نوشته سی ان ان، مسعود بارزانی کسی بود که بیشتر از همه رویای کردها برای رسیدن به استقلال را به واقعیت نزدیک تر کرد.
روزنامه نیویورک تایمز نوشت استعفای بارزانی که بیشتر از یک دهه کردها را به سمت استقلال سوق داد آخرین پیامد رفراندوم استقلالی بود که بسیاری از رهبران کرد آن را یک فاجعه برای اقلیم کردستان می دانند زیرا باعث بوجود آمدن بحران سیاسی و اقتصادی شده است. بارزانی به خاطر برگزاری رفراندوم که با مخالفت واشنگتن و بیشتر رهبران جهانی روبه رو شد عذرخواهی نکرد.
به نوشته نیویورک تایمز، بارزانی بعد از استعفا کسی را برای این پست معرفی نکرده معلوم نیست چه کسی از حزب پارتی و یا خانواده اش رهبری تعامل با بغداد را بر عهده خواهد گرفت.
نشریه نیوزویک نوشت: مسعود بارزانی با استعفایش از ریاست اقلیم کردستان بیشترین بهای برگزاری رفراندوم را پرداخته است. ستاره بخت مسعود بارزانی که از کوچک ترین فرصت ها برای حرکت اقلیم کردستان به سوی استقلال استفاده می کرد در سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ به دلیل مبارزه قابل تقدیر نیروهای پیشمرگ با داعش طلوع کرد اما رفراندومی که با مخالفت های جهانی مواجه شد موجب شد ستاره وی در افق محو شود.
سایت خبری الجزیره نیز نوشت: مسعود بارزانی که قدرتمند ترین نیروی فشار برای جدا شدن کردها از عراق بود فشارها بر وی بعد از برگزاری رفراندوم باعث شد ناچارا استعفا دهد.
خبرگزاری شین هوا این جمله بارزانی را نقل کرده که بعد ازاستعفا همچنان به عنوان یک پیشمرگ به انجام وظیفه خواهد پرداخت. اما به این مسئله اشاره کرده است که مقام ریاست بارزانی به دلیل تمدید دو دوره ریاست وی همواره محل اختلاف احزاب اقلیم کردستان عراق بود.
لوس آنجلس تایمز کناره گیری بارزانی را به نقل از برخی منتقدان وی پایان میراث سیاسی وی می داند اما معتقد است برخی نزدیکان وی از جمله نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم و مسرور بارزانی پسر وی و رئیس نهاد اطلاعات و امنیت اقلیم کردستان همچنان نقش پررنگی در نظام سیاسی اقلیم کردستان ایفا خواهند کرد.
خبرگزاری فرانسه کناره گیری مسعود بارزانی از ریاست اقلیم کردستان را « برکناری فرمانروای کُرد کوهستان ها » نامیده است. این خبرگزاری بارزانی را بنیانگذار اقلیم کردستان عراق نامیده است اما وی را مسئول بزرگترین بحران اقلیم کردستان دانسته که به دنبال اصرار وی بر برگزاری رفراندوم گریبانگیر اقلیم کردستان عراق شده است. خبرگزاری فرانسه مهمترین اشتباه مسعود بارزانی را برگزاری رفراندومی دانسته که با مخالفت بغداد روبه رو شد و توصیه رهبران جهان را مبنی بر تاکید بر وحدت عراق نادیده گرفت.