سقز، دومین شهرستان بزرگ استان، با داشتن حدود ۲۵۰ هزار نفر جمعیت، دارای مشکلات اجتماعی است. اگر اقدامات و چارهیابی مناسبی برای حل این مشکلات بهصورت هدفمند و منطقی صورت نگیرد، منجر به بروز آسیبها و چالشهای اجتماعی و فرهنگی میشود که انسجام اجتماعی و ارزشهای اخلاقی و معنوی جامعه را مورد تهدید قرار میدهند. بیکاری جوانان و فارغالتحصیلان سقزی و از طرفی اعتیاد از مشکلات اساسی است. «مختار کریمی»، جوان تحصیلکرده با ۳۰ سال سن، درباره مهمترین مشکلات سقز میگوید: مهمترین مشکل سقز بیکاری است. بیکاری در بین فارغالتحصیلان بیشتر شده است؛ زیرا در سقز کارخانه و واحدهای تولیدی بزرگ برای جذب فارغالتحصیلان وجود ندارد و میزان استخدام در ادارهها نیز در سالهای اخیر بهشدت کاهش یافته است.
وی میافزاید: بسیاری از جوانان به مشاغل موقت یا غیررسمی همچون حمل کالا به شهرهای مرزی، کولبری و دایر کردن مغازههای کوچک روی میآورند که در بسیاری از موارد ورشکست میشوند و به جز بیکاری بدهکار هم میشوند. کریمی راهکار حل بیکاری را سرمایهگذاری شرکتهای دولتی و احداث مراکز صنعتی در شهرستان بیان میکند و میگوید: تا زمانی که این اتفاق نیفتد، بیکاری در سقز کاهش نخواهد یافت.
اعتیاد ؛ معضلی خانمانسوز
مرد میانسالی در میدان استقلال با اشاره به مهمترین مشکل شهرستان میگوید: اعتیاد از مشکلات سقز است.
«سیدعلی یاری» پل جهاد را نشان میدهد و میافزاید: زیر این پل به محل تجمع معتادان تبدیل شده است. علیرغم راهاندازی مراکز مختلف ترک اعتیاد و بازپروری معتادان، میزان ابتلا به این معضل و روی آوردن جوانان به مواددخانی و قرصهای اعتیادآور افزایش یافته و هزینهها و مشکلات سرسامآوری را برای جامعه و خانوادهها بهوجود آورده است.
این شهروند درباره راهکار حل مشکل میگوید: باید دولت برخورد قاطع با باندها و افراد سرشاخه توزیع موادمخدر انجام دهد و آموزشهای لازم را به افراد جامعه به ویژه دانشآموزان مدارس برای پیشگیری از اعتیاد بدهد.
تقویت مهارتهای زندگی
یک تحصیلکرده رشته روانشناسی نیز علاوه بر بیکاری و اعتیاد به بروز خودکشی در ۲ سال گذشته در سقز اشاره میکند و میگوید: دلایل مختلفی همچون مشکلات و اختلافات خانوادگی، بدهکاری و بیکاری، شکست عشقی، ارتباطات نامتعارف، اعتیاد، درماندگی در مقابل حل مشکلات، نبود مراکز مداخله در بحران و سیستمهای حمایتی اجتماعی در افزایش خودکشی مؤثر بوده است.
«زهرا محمدی» تقویت مهارتهای زندگی و اجتماعی، تقویت مراکز مشاوره و مداخله در بحران، حمایت از افراد در معرض خودکشی، آموزشهای عمومی و محلهمحور، رسیدگی به وضعیت خانوادههای در معرض اختلاف و اعتیاد را از جمله راهکارهای حل این مشکل میداند.
ایجاد نشاط با خدماتدهی شهری
«علی نانوا»، یکی دیگر از شهروندان سقزی با اشاره به رکود طرحهای عمرانی در سقز میگوید: سالهاست طرحهایی نظیر فرودگاه، کمربندی سقز – بوکان، جاده سقز – سنندج و سقز – مریوان در دست ساخت و توسعه هستند، اما هنوز به نتیجه نهایی نرسیدهاند.
وی از دولت میخواهد اعتبارات بیشتری را برای توسعه و اتمام این طرحها اختصاص دهد تا چهره محرومیت از استان و سقز زدوده شود و زمینه اشتغالزایی برای کاهش آسیبهای اجتماعی نیز ایجاد شود.
یکی دیگر از شهروندان، مهمترین نیاز سقز را آسفالت معابر و ساماندهی معابر اصلی و کوچهها عنوان میکند و میگوید: از نظر آسفالت، معابر سقز وضعیت نامناسب و بسیار بدی دارد و مایه تأسف است که بسیاری از محلات سقز همچنان معابر خاکی دارند.
«سیما رضایی» میافزاید: هر چه شهر آبادتر باشد و خدماتدهی مناسبتر به ساکنان صورت گیرد، نشاط و شادابی شهروندان نیز در آن بیشتر میشود.
برنامهریزی برای کاهش آسیبهای اجتماعی
معاون سیاسی و اجتماعی فرماندار سقز درباره اقدامات انجامشده برای کاهش آسیبهای اجتماعی در این شهرستان میگوید: طلاق، اعتیاد، سرقت و خودکشی از مهمترین آسیبهای اجتماعی در سقز هستند که برای پیشگیری و کاهش و بررسی علل این آسیبها جلسات و نشستهای مکرری با حضور دستگاهها و سازمانهای مختلف و صاحبنظران و کارشناسان شهر تشکیل شده است.
«کامل کریمیان» میافزاید: با تقسیم سقز به ۱۰ نقطه و بررسی و شناسایی آسیبهای اجتماعی خاص در نقاط مورد نظر، ارائه راهکارها و آموزش لازم برای پیشگیری آن در دستور کار قرار گرفته و این روند با جدیت دنبال میشود.
کریمیان ادامه میدهد: از نظر علمی و عملی مؤسسات فعال در حوزه روانشناسی، مشاوره و مطالعات اجتماعی برای کاهش آسیبهای اجتماعی و روانی استفاده شده و همچنین از اوایل مهرماه سال جاری در مدارس و مساجد برنامههایی در راستای مردمی کردن پیشگیری یا مبارزه با آنها اجرایی خواهد شد.
وی میگوید: وضعیت آسیبهای اجتماعی در سقز نسبت به آمار کشوری در حالت نرمال قرار دارد، ولی این کافی نیست و باید سعی بر کاهش آسیبهای اجتماعی با همکاری و همدلی تمامی نهادها و عموم شهروندان شود.
۵_۶۵۳۴۱۵٫jpg راهکارهای حل مشکل بیکاری
یک کارشناس اقتصادی درباره راهکارهای حل مشکل بیکاری در سقز میگوید: برای حل مشکل بیکاری سقز باید برنامه و نقشه راه استفاده از ظرفیتهای این شهرستان در ابعاد کشاورزی، جغرافیایی، دامداری، معادن، تجارت، گردشگری، نحوه مشارکت و سرمایهگذاریهای دولتی، خارجی و بخش خصوصی تدوین شود.
«علی میرزایی» میافزاید: نیاز است که کشاورزی، دامداری و باغداری مدرنیزه شود و همچنین شرایط برای ایجاد صنایع تبدیلی و بستهبندی محصولات با ارائه مشوق و تسهیلات ارزانقیمت همراه با آموزشهای لازم فراهم شود. از سوی دیگر باید بستر ایجاد کارخانههای بزرگ صنعتی برای فرآوری معادن منطقه با حمایت دولت و جذب سرمایههای داخلی و خارجی، ایجاد قطبهای ویژه گردشگری، کمک به فعالسازی و رونق تولید واحدهای تولیدی در شهرکهای صنعتی و دخانیات سقز فراهم شود.
منبع :سقز روداو