لزوم توجه به ورزش محلات

‍ لزوم توجه به ورزش محلات

هیمن نوجوان

ورزش محلات در کنار ورزش مدارس بیشترین سهم را در توسعه و گسترش ورزش قهرمانی را دارند، اگرچه رنگ و بوی سابق را ندارد تا جایی که عبارت‎هایی نظیر «ورزش محلات و زمین‎های خاکی» در دایره لغات نسل جوان نمی‌گنجند و جایگاهی ندارد.

ورزش محلات که در گذشته یکی از پرطرفدارترین مقولات و سکوی پرش بسیاری از قهرمانان و پهلوانان محسوب می‌شد؛ یکی از ساختارهای اجتماعی بود که امروزه دیگر جایگاهی در ورزش مملکت ندارد؛ به‌عبارت‌دیگر ورزش محلات در هیاهوی رؤیای داشتن تیم‎های لیگ برتری، دعواهای درون هیئتی، نتیجه گرایی و… در کمای مطلق به سر می‎برد.

در سالهای نه چندان دور همه ورزشکاران و علاقه‌مندان به ورزش، شروع کارشان از همین زمین‎های خاکی حاشیه شهرها و روستاها بود و تا مراحل بالای قهرمانی می‎رسیدند.از آنجایی که تعداد زمین‎های خاکی و ورزشکاران محلات زیاد بود، انتخاب و گزینش ورزشکاران نیز برای مربیان راحت تر بود. جام‎های متعددی که ورزشکاران محل با هزینه‌های شخصی برگزار می‎کردند، امروزه تقریباً به خاطره‎ها پیوسته است و مسابقات ورزشی اکثرا دولتی و هیاتی شده‎اند و بیشتر در ماه رمضان و مسابقات استانی و کشوری خلاصه مي شوند.

در ورزش محلات بیشتر توجه به اصل بازی و نشاط مطرح بود و بچه‎های سعی می‎کردند از کمترین امکانات بیشترین استفاده را ببرند، زمین‎ها با گچ خط‎کشی می‎شدند، تیرهای دروازه چوبی يا فلزي بود و اثری از تور نبود، اکثر بچه‎ها با دمپایی یا کفش هایی از جنس قیر و زیرپوش بازی می‎کردند، تبانی و دست‎های پشت پرده وجود نداشت. در این زمین‎ها در طول سال به‌عناوین‌مختلف مسابقات ورزشی برگزار می‎شد که با استقبال شدید جوانان همراه بود.

دلایل بی‎رونق شدن ورزش محلات

عوامل زیادی در بی‎فروغ شدن چراغ ورزش محلات تأثیرگذار بوده‎اند. شاید تغییر ذائقه سرگرمی نسل جوان از ورزش و تحرک به سرگرمی‎های دیجیتال و رایانه‎ای را بتوان یکی از عمده دلایل این ماجرا دانست
اما در جامعه کنونی کمبود زمین‎های خالی، کم شدن حوصله مردم در تحمل صدای شور و نشاط جوانان، گسترش بازی‎های رایانه‎ای، گرانی برخی وسایل ورزشی نظیر توپ، کفش، پیراهن و اینترنت، مشکلات زندگی و… باعث شده ورزش همگانی و ورزش محلات عملاً به فراموشی سپرده شود.
بی‎شک هرقدر ورزش در محلات و پارک‎ها کمتر شود، تمایل به بازی‎های رایانه‎ای و مجازی بیشتر می‎شود که اثرات آن بر همگان آشکار است.
تمایل به مواد مخدر و دخانیات و گرایش به انجام سایر اعمال بزه در میان برخی جوانان نیز به نوبه خود از دیگر دلایل کمرنگ شدن ورزش در متن جامعه علی‎الخصوص محلات است.

از بین رفتن بازی‎های بومی – محلی تبعاتی در جامعه از جمله ازدیاد مشکلات روحی و جسمی بدنبال دارد و همچنین فراموش شدن بازی‎هایی است که نسل امروز حتی اسمی از آن‌ها نشنیده است تا چه رسد به اینکه بتواند آن‌ها را انجام دهد!

راهکارها

تخصیص بودجه توسط نهادهایی از جمله فرمانداری، شهرداری، اداره ورزش و جوانان و… برای توسعه و تجهیز وسایل ورزشی محلات سطح شهر از یک سو، هماهنگی با اداره آموزش و پرورش جهت در اختیار گذاشتن زمین‎های ورزشی مدارس از راهکارهای افزایش گرایش جوانان به ورزش در محیط‎های باز است.
امید است مسئولان علي الخصوص هيئت مديره باشگاه شهرداري سقز در کنار همدلی و تعامل با بزرگان و خاک خورده‎های ورزش، با وحدت رویه و همدلی زیر بنای توسعه ورزش همگانی و ورزش محلات را بنا نهند و بخشی از بودجه ورزش شهر و باشگاه ورزشي شهرداري را به توسعه ورزش محلات كه در حال حاضر مشغول اقدام و نصب آن هستند، اختصاص دهند.

 

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *