زمانی که افراد کار ضروری برای انجام ندارند، معمولاً در این مواقع تمایل به انجام فعالیتهای فرحبخش و نشاطآور بیشتر میشود. غنی سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان و… همواره عاملی بازدارنده برای پیشگیری از وقوع آسیب های اجتماعی تلقی می شود.
برآورده شدن اوقات فراغت و استفاده صحیح از آن هم بر زندگی جوانان و هم بر جامعه تأثیر مثبت می گذارد و استفاده نادرست از آن نیز در هر دو سطح یاد شده می تواند باعث بروز مشکلات و خسارات جبران ناپذیری شود. لذا موازی کاری، ارائه برنامه های تکراری و عدم توجه به نیازهای جوانان در برنامه های فراغتی از جمله مشکلات در زمینه غنی سازی اوقات فراغت جوانان است.
امروزه روانشناسان عقيده دارند که تفريح و سرگرمى نقش مهمى در پرورش قواى جسماني، فکري، اخلاقى و رفتارى افراد دارد و چنانچه از اين اوقات بهخوبى و به طرز صحيح استفاده شود در پيشگيرى از انحرافات و کجروىها مىتواند بهنحو چشمگيرى مؤثر باشد. در اوقات فراغت بايد افراد فرصتهائى داشته باشند تا هدفهاى مشخص و معينى را دنبال نمايند و به رشد همهجانبهٔ شخصيت خود بپردازند. اوقات فراغت نوجوانان بهويژه بايد طورى برنامهريزى شود که هم سازندگى و هم حذف عوامل مزاحم را به دنبال داشته باشد.
اوقات فراغت پیوند تنگاتنگی با شخصیت و زندگی معنوی و فرهنگی افراد دارد. از سویی از فرهنگ جامعه تاثیر می گیرد و از سویی دیگر بر آن تاثیر می گذارد. در گذران اوقات فراغت، گروه سنی، طبقه اجتماعی، اقتصادی، گرایش مذهبی و جنسیت سبب مرزبندی و ایجاد تفاوت بین گروه های مختلف می شود و دراین میان سن و جنسیت بر نحوه گذران اوقات فراغت تاثیر مهمی بر جای می گذارند.
با توجه به جوان بودن هرم سنی جامعه ما، در مورد قشر جوان، جنبه های آسیب شناختی فراغت اهمیت زیادی دارد در این راستا باید گفت مساله عمده ای که درخصوص رفتارهای فراغتی جوانان در سقز وجود دارد کمبود فضاها و تسهیلات فراغتی و تفریحی مناسب در شهرستان است و همچنین دختران در مقایسه با پسران از منابع و فضاهای فراغتی کمتری برخوردارند و محدودیت ها و الزامات بیشتری نیز متوجه آنها است. اگرچه پسران جوان هم دچار تعارض های ارزشی و آسیبهای فراغتی هستند اما به نظر می رسد این مساله در دختران جوان دامنه و تبعات گسترده تری دارد و در شهر سقز با توجه به کمبودها در این زمینه تامین اوقات فراغت خانم ها اولویت دار بوده و ضروریست اقدامات زیربنایی و اصولی و فرهنگ سازی لازم همزمان با آن توسط دستگاه ها و نهادهای متولی و با همکاری سایر سازمان ها در دستور و اولویت کاری قرار گیرد.
لذا با اجراى سیاست هاى مناسب و سنجیده اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى، ایجاد تسهیلات و خدمات، فراهم کردن فضاها و محیط هاى مناسب فرهنگى، تفریحی، ورزشى، اتخاذ روش هاى تشویق آمیز و…، باید از هدر رفتن اوقات فراغت در سقز جلوگیرى نمود و به بارورى آن کمک کرد و همچنین با ایجاد هماهنگى میان کلیه دستگاه هاى سیاستگذارى، برنامه ریزى، اجرایى و استفاده از پتانسیل بخش خصوصی و جذب سرمایه گذار و ایجاد مشوق و تسهیلگری لازم برای ورود آنها به عرصه، بهرگیری و استفاده از تجربیات شهرهای موفق در این زمینه، بمنظور استفاده بهینه از توان و امکانات موجود و تبادل در راستاى گسترش امکانات مراکز تفریحی، فرهنگى و ورزشى براى گذران اوقات فراغت خصوصا جوانان و بانوان شهرستان با لحاظ نمودن و توجه به مناطق حاشیه ای و کمتر برخوردار تلاش و حرکت نمود./محسن مصطفایی خبرنگار