به بهانه سفر رئیس جمهور به استان کوردستان/مطالبات شهرستان سقز از سفر رئیس جمهور با تکیه بر روستاها

به بهانه سفر رئیس جمهور به استان کوردستان/مطالبات شهرستان سقز از سفر رئیس جمهور با تکیه بر روستاها

کیوان عبد خدا رئیس شورای بخش مرکزی

طبق اعلام مسئولان استانی به احتمال زیاد رئیس جمهور طی چند روز آینده به استان کردستان خواهد آمد. با وجود اینکه اولین بار نیست که یک مقام بلند مرتبه به کردستان سفر میکند اما برخی وعده ها و برنامه های اعلام شده از جانب مسئولین استانی و شهرستانی در مورد میزان اعتبارات در نظر گرفته شده برای این سفر نوعی امید و دل خوشی در میان مردم و حتی مسئولین ایجاد کرده است تا موتور از کار افتاده کارهای عمرانی استان محروم کردستان دوباره به حرکت درآید.
اما در این میان شهرستان سقز که از همه جا محرومتر بوده و هست بیشتر چشم امید به این سفر بسته است. نشان به این نشان که مسئولین شهرستان در این روزها اکثر امورات و اکثر اعتبارات احتمالی آینده را منوط به این سفر رئیس دولت میدانند و به جذب این اعتبارات جهت پیشبرد برنامه‌های خود دل بسته اند.
اینکه چرا شیوه جذب و تخصیص اعتبارات به این شیوه است که با سفر یک مقام دولتی در مرکز محقق میشود خود جای بحث دارد ولی آنچه مهم است اینست که بالاخره قرار است اعتبارات قابل توجهی( به گفته مسئولین حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان منابع بودجه‌ای ) به استان کردستان و شهرستان سقز از این سفر تخصیص یابد.

در این یادداشت به اهم مطالبات شهرستان سقز با تکیه بر روستا می‌پردازیم با این امید که بعد از سفر رئیس جمهور مطالبات دیگر رنگ و بوی اجرایی به خود بگیرند.

مهمترین خواست و مطالبه اهالی روستاهای شهرستان سقز آسفالت راه‌های روستایی است که میزان آن از میانگین کشوری و حتی استانی بسیار پایین تر است. یعنی از میزان ۱۰۷۰ کیلومتر راه روستایی فقط ۳۳۰ کیلومتر آن یعنی حدود ۳۶ درصد آسفالته است. طبق برنامه مسئولین شهرستانی امسال بایستی ۱۲ مسیر روستایی سقز بهسازی و آسفالت شود که تخصیص اعتبارات بیشتر از محل سفر هیئت دولت میتواند کمک قابل توجهی به این مهم نماید . لازم به ذکر است جاده دهها روستای سطح شهرستان کمتر از ۱ کیلومتر مسافت دارند که برنامه‌ریزی برای آسفالت آنان بسیار ضروری و لازم است.

استفاده از ظرفیت سدهای چراغ ویس و سد شهید کاظمی( لگزی) جهت مصارف کشاورزی و آب آشامیدنی از دیگر مطالبات مهم است که همواره نیازمند تامین اعتبار و توجه بیشتر بوده است. با وجود اینکه بیش از ۹۰ درصد سد لگزی در شهرستان سقز قرار گرفته است ولی نه مدیریت آن و نه میزان استفاده از آب آن برای کشاورزی و آشامیدنی سنخیتی با این مقدار دارد و میطلبد این موارد در سفر اخیر رئیس جمهور محترم بازنگری و مطرح شود.

و اما سد چراغ ویس که داستان آن کمی متفاوت تر از سد لگزی است به این معنا که مدیریت آن به ظاهر کاملاً در اختیار شهرستان است ولی افتتاح ناقص این طرح و عدم آبگیری کامل آن به دلایلی از جمله عدم اجرای جاده جایگزین شش روستای در مسیر سد و عدم جانمایی روستای میرده و مشکلات دیگری از جمله خطرات زیست محیطی و ورود آبهای آلوده از بالادست لازم است به طور جد مطرح گردد. سدی که بدون شک در آینده نقش بسیار مهمی در توسعه شهرستان خواهد داشت و قرار است نزدیک به ۵ هزار هکتار زمین کشاورزی از پایاب سد تبدیل به آبیاری بارانی شود و البته اکثر آب آشامیدنی شهر سقز و روستاهای اطراف سد از آب آن تأمین خواهد شد و این موارد بدون تامین بودجه کافی امکان پذیر نخواهد بود.

آنتن دهی و اینترنت روستاهای سقز هم که حال و روز خوشی ندارد و از قضا متولی خاصی هم در سطح شهرستان ندارد یکی دیگر از کمبودهاست و نیازمند تامین اعتبار و در این سفر بایستی این مشکل دهها روستای سطح شهرستان سقز هم به گوش هیئت دولت برسد .

مجتمع های آبرسانی موجود از جمله باغلوجه ، کوچه طلا ، اوباتو ، چراغ ویس و … که تنها مجتمع کوچه طلا پیشرفت خوبی داشته است و دیگر مجتمع‌ها سالهاست لنگ اعتبار کافی هستند هم در کنار مشکل آب تک روستاهایی که با سیستم لوله کشی فرسوده و یا کمبود آب شرب مواجه هستند نیز منتظر تامین اعتبار از این سفر و آغاز بکار جدی هستند تا بیش از این دچار مشکل کم آبی نشوند.

در بحث معادن هم که اکثر روستاییان دل خوشی از آنان به دلیل تخریب‌هایی که به وجود می آورند ندارند نمونه اش تخریب جاده های روستایی از جمله صاحب گلتپه و مسیر تورجان و … و دیگر مشکلات زیست محیطی برای اهالی روستاها و محیط زیست گیاهی و جانوری انتظار اینست که جدای از تأمین اعتبار نظارت بیشتری بر فعالیت آنان انجام شود.

در مبحث مرزنشینی هم فرصت مناسبی است تا با حضور رئیس جمهور و هیئت دولت با وجود مرز رسمی سیف سقز و نزدیکی بسیاری از روستاهای شهرستان سقز به مرز یکی از مطالبات مهم روستاییان و تعاونی های مرزنشینی که تبدیل مسافت ۳۰ کیلومتر هوایی مصوبه دولت به میزان ۲۰ کیلومتر و کمتر جهت برخورداری از مزایای مرزنشینی است را نمایندگان ما و مسئولین با رئیس جمهور مطرح نمایند.

تخصیص اعتبارات جهشی به روستاهای کمتر برخوردار جهت انجام کارهای عمرانی شاید راه برون رفتی از این سکون به وجود آمده در توسعه روستاهای شهرستان سقز باشد و جذب این اعتبارات به شورا و دهیاران در مدیریت بهتر روستاها کمک خواهد کرد.

کمک به بخش کشاورزی و دامداری شهرستان سقز که دو شغل اصلی روستاییان هستند تاثیر به سزایی در امیدوار نگه داشتن این قشر خواهد داشت. اگر اعتبار لازم جهت کمک به کشاورزان با تامین نهاده های دولتی و خریدهای تضمینی و تخصیص تسهیلات تأمین گردد و این موارد شامل دامداران نیز گردد میتوان به آینده کشاورزی و دامداری در شهرستان سقز امیدوار بود. ایجاد صنایع تبدیلی کشاورزی و دامداری ، حمایت از شرکت‌های تعاونی روستایی و تبدیل کشاورزی دیمی به آبی از دیگر مطالباتی است که فعالین حوزه کشاورزی شهرستان از دولت آقای رئیسی در این سفر خواهند داشت.

تکمیل و اجرای طرح‌های هادی، فرسودگی تعداد زیادی از مدارس روستایی، قطعی های مکرر برق روستایی، عدم توجه به روستاهای هدف گردشگری شهرستان ، توجه بیشتر به حوزه بهداشت و درمان در سطح روستاها، گازرسانی به روستاهای باقیمانده سقز و چندین مورد دیگر باید به سمع و نظر رئیس جمهور و هیئت وزیران همراه برسد

در پایان ذکر این نکته لازم است که دیگر روستاییان از رصد تکراری مشکلات خسته شده اند و نیازمند رسیدگی و عمل به وعده‌ها هستند. دیگر بر همه روشن است تخصیص اعتبارات لازم راه چاره عملی توسعه روستاهاست . پس لازم است از این سفر هیئت دولت به کردستان و احتمالاً سقز بیشترین استفاده جهت جذب اعتبارات را ببریم.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اجتماعی

ورزشی

تبلیغ

اجتماعی

جهانی